Koornetwerk update 21 december / Koornetwerk Nederland roept gemeenten op koren financieel te ondersteunen

Koornetwerk Nederland roept gemeenten in Nederland op om hun amateurkoren financieel te ondersteunen vanuit de pot van 150 miljoen euro die ze van het Rijk krijgen.

De koepel doet die oproep omdat het lokale bestuur soms niet lijkt te beseffen dat ook in de amateursector geld omgaat. Er zijn professionals aan het werk – dirigenten, regisseurs, repetitors of andere begeleiders – die als zzp’er hard geraakt worden door de coronapandemie. Waar ze doorbetaald krijgen, wordt de clubkas van de koren weer flink getroffen en dat bij een afnemend ledenaantal. 

Risico

De 150 miljoen euro is onderdeel van het tweede grote steunpakket voor de culturele sector. Daarbovenop komt nog 68 miljoen euro beschikbaar vanuit het compensatiepakket voor medeoverheden van het ministerie van BZK.

Gemeenten hebben het geld spoedig tot hun beschikking. Dat is een goede zaak, vindt ook Koornetwerk Nederland. Maar daarmee bestaat ook het risico dat gemeenten het geld snel aan andere dingen gaan uitgeven, terwijl cultuurparticipatie en de lokale culturele sector toch echt zitten te springen om financiële ondersteuning. Minister Van Engelshoven heeft dat ook benadrukt.

 

Vragenlijst

Koornetwerk Nederland vraagt de lokale politiek en de plaatselijke culturele instellingen om er ervoor te zorgen dat cultuurparticipatie geen ondergeschoven kindje wordt als het gaat om besteding van de gelden. Het LKCA heeft een lijst van vragen opgesteld waarmee ze de wethouder kunnen aanspreken onder het motto ‘150 miljoen, wat ga jij ermee doen?’ Die vragenlijst is hier te downloaden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.